amerikairetur

Amerika – témapark

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

apple (4) arizona (19) autó (47) bíróság (6) brooklyn (4) chicago (5) colorado (3) cserkész (11) death valley (3) élővilág (49) építészet (50) étkezés (14) florida (15) fotózás (54) halloween (3) híd (25) hivatal (14) indián (17) interstate (14) iskola (31) jersey city (4) jóga (11) karácsony (12) kávé (5) kemping (29) kórház (4) lakás (11) landmark (6) las vegas (9) meadowland (4) meadowlands (18) memphis (4) moma (6) msu (7) múzeum (41) n.y.c. (48) national monument (30) national park (6) nevada (13) newark (18) new mexico (7) new orleans (9) nj (3) nyac (4) obama (10) oltás (5) orvos (5) passaic (3) pittsburgh (3) rokonok (6) route 66 (5) shopping (28) sivatag (28) sport (12) state park (16) strand (16) színház (6) telefon (4) temető (12) tévé (9) tipográfia (20) (9) torna (4) ünnep (38) utazás (3) utazgatás (66) vacsora (71) washington (3) yellowstone (5) Címkefelhő

augusztus 22. UT–AZ

2008.08.27. 22:08 | cindy&mandy | Szólj hozzá!

 Éjszaka és hajnalban nyulak gyűléseznek a sátrak között. Fülük billegtetik. Napkelte előtt indulunk, kellemes huszon fokokban. A Devil's Garden National Park a fennsíkon van. Mire felérünk, a nap is megcsillan a látóhatár fölött. 

Arch-okat, azaz kőíveket keresünk. A környéken, szerte 2000 körüli a számuk. Van néhány nevezetes, mint pl. a Landscape Arch. Az autóúttól félórás séta, könnyű terepen. 

Egy sziklaszűkületben erős vadszag. Mi lakhat itt? Élőt, csak néhány apróságot látok a chipmunkon kívül. 

A Landscape Arch pusztulóban, időnként kihull belőle néhány darab. Dilemma, hogy mentsék-e vagy hagyják összeomlani.

 A Delicate Arch-hoz jóval hosszabb út vezet. Illetve nincs is út. Csak egészen simára kopott felületű, hegyméretű szikla, amin gondos kezek kőhalmokat emeltek, kalauznak. Itt-ott tábla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ív óriás kővájdling szélén billeg, regiment japán ostromolja.

Külön-külön és mindenki-mindenkivel fotózkodik. De aztán egyszer ennek is vége, elvonulnak. Fentről néhány holló tart szemmel. Vagy a szemünket.

Visszaúton bekukkantok a Wolfe's Ranch-be. Milyen lehetett 100 éve itt élni? Egy helyen pállott pocsolyavíz is van a kövek közt, úgyhogy ez a Wolfe nevű idetelepedett egyedülni.

Van még egy gyíkom és egy szitakötőm:

Az autó felé bizony gyöngyözik az ember homloka. Emelkedik a nap, szerintem már bőven 30 fokon túl, de még mindig találkozom szembe igyekvő későnkelőkkel. Ők tudják...

Összepakoljuk a sátrat, és a reggeli után továbbindulunk Délnek.  

 

Moab és a Monument Valley között jobbára sivatag van, de akad látnivaló is. Néha egészen kicsi. 

Mexican Hat és a San Juan folyó.

A völgybe vezető út fölött keselyűk és dögszag. Illik.

A cél a Goulding's campground. 

Gouldingék kis prospektusban dicsekszik el történetüket. A '20-as években telepedett ide a pár és alapított egy Trading Post-ot, hogy a navajokkal kereskedjen. A gazdasági válság nyomasztó éveiben próbáltak Hollywoodban megélhetést találni. Rávették John Fordot, hogy a völgyben forgassa le újabb filmjét. G-ék aztán szépen gyarapodtak, legalábbis a navajo tanyákkal összevetve. Vendégszeretetüket felénk is kimutatják: első alkalom, hogy plusz pénzt felszámolnak a gyerekekért. A szomszédunkban, két sátorhelyre betelepítenek 2 busznyi francia középiskolást. Itt tapasztalom először, hogy igyekeznek levágni a turistát.

Autóval indulunk a sziklák felé. Megpróbáljuk belőni, honnan fényképezték a híres hármast. A válasz nagyon amerikai. A túra is. Óriási a néznivaló, gyalog kényelmetlenül forró és bejárhatatlan, ezért autók porzanak a sivatagi, legkevésbé sem portalanított kétsávoson.

A G-ék hegyoldalán kívül a terület navajo rezervátum. Indián jegyárusok. Szintén levágós, bár tőlük nem (annyira) sajnálom. Mindenütt tilos az alkohol. Kíváncsi lennék a G-ék szerepére az szeszek itteni megjelenésében és betiltásában. A navajok hamarosan befejezik első szállodájukat a látogató központtal szemben. Egész jó épület. Remélem komoly konkurrenciát jelent majd a Lodge-nak.

A büféablakok a pazar, milliárd dolláros panorámával. Kis kiállítás emlékezik meg a sivatagban élő skorpiókról és a vaskos, húsoslábú pókokról. Jesszusom, reggel ki kell ráznom a cipőket!

Száraz és kemény világ ez az itt élőknek. Láttam képet a behavazott völgyről is. A navajok hagyományos hogan-jaikat és árnyékvetőiket is használják még, de barátságtalan üzenetekkel tartják távol a kamerákat. Még nem jöttek rá az idegenforgalom ízére.

Napnyugtára visszakanyarodunk a butte-khoz. Pontosabban: East Mitten Butte – West Mitten Butte – Merrick Butte.


 

Címkék: indián élővilág sivatag kemping utazgatás national monument

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikairetur.blog.hu/api/trackback/id/tr60636811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása